banner

Wat doe je als je een slecht huwelijk hebt? Een metafoor voor de Nederlandse bouwwereld.

18-04-19

Wat doe je als je een slecht huwelijk hebt, dat je oprecht wilt verbeteren om samen gelukkig oud te worden: ga je dan de huwelijkse voorwaarden er nog eens bij pakken en aanscherpen, liefst met een jurist, 1 voor jou en 1 voor mij? En ga je dan een matrix maken met verschillende doemscenario's en risico-reducerende maatregelen? En bewaken of jij en ik de acties opvolgen? Of ga je samen werken aan vertrouwen door je kwetsbaar te durven opstellen, en leren om constructieve conflicten met elkaar aan te gaan? Waar wrijving is ontstaat glans, toch?

 

In de Nederlandse bouwwereld zie ik veel slechte huwelijken en relatiecrises. En het wordt er maar niet beter op, ondanks alle goede intenties van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Juridisering van de ‘huwelijkse voorwaarden’ van projecten door zwaar contractmanagement, en een risicoregister dat Murphy’s Law bijna recht zou kunnen doen. Het kansenregister, waarbij je elkaars meerwaarde leert ontdekken en benutten, blijft helaas vaak leeg.

 

De vraag is wat mij betreft of 'hardcore' elementen als risico- en contractmanagement de oplossing zijn voor de echte kern van het probleem. Conform Lencioni’s ‘5 dysfunctions of a team’ zit deze kern denk ik, nee stelliger, weet ik, in de onderste twee lagen: 'lack of trust' en 'fear of conflict'. Waardoor de bovenliggende lagen, écht commitment, accountability en gezamenlijk resultaat en succes, uitblijven. Terwijl ik van alle partners zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers niets anders hoor dan de wil om het beter en anders te doen.  

 

Mijn collega’s van The Project Leadership Institute, NIMO en ikzelf dragen graag bij aan 'building vulnerability based trust’ en 'mastering productive conflict'. Ben benieuwd naar jouw reflecties, en hoe we als BV Nederland echt duurzame stappen kunnen maken met mooie projecten waar we allemaal trots op kunnen zijn.  

  • Overig

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training

IPMA-D

Aanmelden voor deze training

Plannen en organiseren

Aanmelden voor deze training