MSP® Foundation

Maak kennis met deze methode en behaal je certificaat

 

MSP® programmamanagement is dé methodiek om samenhangende projecten en lijnactiviteiten te organiseren om benefits te bereiken. Bij een programma staat het realiseren van de Visie centraal. De Visie is de belofte aan de belanghebbenden voor de toekomst. In de Visie wordt vastgelegd wat de organisatie voor de belanghebbenden gaat betekenen. Op basis van die belofte wordt gekeken hoe de organisatie aangepast moet worden. Daarbij zijn de verbeteringen in de bedrijfsvoering, uitgedrukt in meetbare benefits (of voordelen) leidend. Die worden gerealiseerd door projecten uit te voeren en goed te implementeren. MSP® is met name uitstekend bruikbaar bij veranderingsopgaven, zoals fusies tussen partners die integratie en cultuursynergie vragen.

 

Bij Managing Successful Programs MSP® Foundation leer je de methodiek kennen en toepassen. Je leert het verschil tussen het leiding geven aan projecten en het leiding geven aan programma’s. De verschillende ‘Governance Themes’ zoals Visie, Organisatie, Benefit Management, Business Case, Blueprint en dergelijke worden behandeld en leer je toepassen op programma’s van de deelnemers. Ook de ‘Transformational Flow’, de verschillende stappen in het veranderproces, komen aan bod.

Doelgroep

 • Programma- en projectmanagers en -medewerkers;
 • Lijnmanagers;
 • Opdrachtgevers;
 • Adviseurs.

 

De opleiding is bedoeld voor iedereen die binnen een organisatie te maken krijgt met programma’s. Er zijn geen ingangseisen verbonden aan het MSP® Foundation Certificaat.

 

Doel

Na de opleiding ben je (beter) in staat:

 • De concepten van Programma Management en MSP® te begrijpen;
 • De belangrijkste elementen toe te passen op jouw programma;
 • Op hoofdlijnen te weten wat belangrijk is bij het inrichten van een programma;
 • In de opzet van een programma een aantal valkuilen te herkennen;
 • Succesvol deel te nemen aan het certificeringsexamen MSP® Foundation.

 

Opzet

De opleiding telt 2 dagen. Managing Successful Programmes MSP® Foundation richt zich op alle professionals die in een organisatie te maken krijgen met veranderprogramma’s.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • De concepten van MSP®. Het gaat dan niet alleen om de theorie, maar ook om de toepasbaarheid in de praktijk;
 • Het opzetten, uitvoeren en afsluiten van een programma;
 • Het toepassen van MSP® gedurende de diverse fasen van een programma;
 • De rollen en verantwoordelijkheden binnen MSP® en hoe deze in de eigen organisatie vorm en inhoud te geven;
 • Het gebruiken van MSP®-tranches;
 • Het optimaal betrekken van alle stakeholders tijdens de verschillende fasen van een programma;
 • Het onderbouwd commentaar kunnen geven op alle aspecten en documenten van een programma.

 

De opleiding is volledig in het Nederlands. Het manual is alleen in het Engels beschikbaar. Het overige trainingsmateriaal en examen zijn zowel in het Nederlands en het Engels beschikbaar. Om voldoende individuele aandacht en betrokkenheid te garanderen kunnen aan deze training maximaal 12 personen deelnemen.

 

Vorm en uitvoering

De opleiding MSP® Foundation wordt aangeboden als open groepsopleiding. De opleiding wordt door onze samenwerkingspartner Lagant uitgevoerd. De opleiding wordt gegeven door gecertificeerde trainers met ruime praktijkervaring in projectmanagement en MSP®.

 

Examenvoorbereiding en studiebelasting

Na de opleiding doe je in onze online leeromgeving je voorbereiding op het examen. Je beantwoordt multiple choice oefenvragen op MSP® Foundation-niveau en herhaalt daarbij de relevante onderdelen van de methode. Op elk moment van de dag en zo vaak als je wilt. Ook via je smartphone is de online leeromgeving te gebruiken. Zo ben je optimaal voorbereid op het examen. De studiebelasting bedraagt ongeveer 24 uur.

 

Examen en certificering informatie

De opleiding wordt afgesloten met het internationaal erkende Managing Successful Programmes MSP® Foundation examen. Voor dit multiple choice examen met 75 vragen krijg je 1 uur de tijd. Van deze 75 vragen zijn er 5 testvragen, zodat er 70 echte examenvragen overblijven. Indien je 50% van de vragen goed hebt, ontvang je het door AXELOS Limited via PeopleCert uitgegeven Managing Successful Programmes MSP Foundation Certificaat.

 

Toepassing

MSP is bij uitstek geschikt voor veranderprogramma’s. Het brengt een visie tot leven en brengt besturing in de praktijk. Het biedt een gemeenschappelijk taalgebruik en aanpak en past zowel in een Agile aanpak als in een meer klassieke aanpak waar vooraf bepaalde beslispunten belangrijk zijn.

 

Alle betrokken partijen, vooral de opdrachtgever/klant, de programmamanager, projectmanager van de onderliggende projecten en de leveranciers hebben baat bij het gebruik van de methode. Het is dan wenselijk dat al deze spelers binnen het programma minimaal op Foundation niveau met Managing Successful Programmes bekend zijn.

 

“PRINCE2® and MSP® are registered trade marks of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited.”

NIMO is een ATO voor PRINCE2. Voor MSP 4.0 en MSP 5.0 zijn wij reseller van Lagant.

Wil Hendrickx

Lead trainer en begeleider PRINCE2 en MSP opleidingen

Deze opleiding is op dit moment alleen beschikbaar voor incompany groepen.

Ons team beschikt over ruime ervaring in projecten, op alle niveaus, in alle sectoren, in binnen- en buitenland.