MSP® Practitioner

Verdiep je kennis en vaardigheden in MSP

 

De Managing Successful Programmes MSP® Practitioner opleiding leert je de methodiek in zijn volledige breedte toe te passen. Het gaat het over de complexe situaties, bijvoorbeeld als er meerdere organisaties zijn betrokken. Of bij fusies tussen partners die integratie en cultuursynergie vragen. Juist in organisaties die (meer) Agile willen werken is het gebruiken van MSP®-tranches voor de incrementele doorvoering van de veranderingen noodzakelijk – maar niet direct heel makkelijk. Het optimaal betrekken en beïnvloeden van de stakeholders tijdens de verschillende fasen van een veranderingsprogramma is uiteraard noodzakelijk en krijgt daarom ook veel aandacht. Alle “Governance Themes” van MSP® komen aan bod, waarbij we de nadruk leggen op een goede balans van beheersing en zelforganisatie.
Programmamanagement is immers meer bestuurlijk van aard dan projectmanagement. En vooral, programmamanagement met MSP® is gericht op het behalen van de outcome, de effecten en de benefits.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor iedereen die binnen een organisatie ervaring heeft met het werken in of aansturen van programma’s, of (deel)projecten die een onderdeel zijn van een programma, én in het bezit is van het MSP® Foundation Certificaat.

 • Programma- en projectmanagers en -medewerkers;
 • Opdrachtgevers;
 • Adviseurs;
 • Medewerkers van programma- en projectbureaus (PMO’s).

 

Doel

Na de opleiding ben je (beter) in staat:

 • De concepten van Programma Management en MSP® tot op detailniveau te begrijpen;
 • Op alle aspecten van jouw programma MSP® toe te passen;
 • Een programma evenwichtig op te zetten en effectief uit te voeren;
 • Een programma uit te voeren met een goede balans voor alle stakeholders;
 • Op alle aspecten van een programma onderbouwd commentaar te geven;
 • Programma’s, de onderliggende projecten en organisatieveranderingen effectief aan te sturen.

 

Vorm en uitvoering

De opleiding MSP® Practitioner is beschikbaar als open (groeps)training, individuele zelfstudie, een blended en een e-learning variant. De training wordt door onze samenwerkingspartner Lagant uitgevoerd. De opleiding wordt gegeven door gecertificeerde trainers met ruime praktijkervaring in projectmanagement en MSP®.

 

Opzet en studiebelasting

De opleiding telt 2 dagen. De volgende onderwerpen komen, in aanvulling op de MSP® Foundation, aan de orde:

 • Het concept van MSP® tot op detailniveau. Dit doen we aan de hand van de theorie, de toepasbaarheid in de praktijk en het succesvol afleggen van een Managing Successful Programmes MSP® Practitioner examen;
 • Het toepassen van MSP® op alle aspecten van een programma met een juiste balans van beheersing en zelforganisatie;
 • Het gebruiken van MSP® in complexe situaties, bijvoorbeeld als er meerdere organisaties zijn betrokken;
 • Het gebruiken van MSP®-tranches voor een incrementele doorvoering van de veranderingen;
 • Het opzetten en uitvoeren van een programma op een evenwichtige wijze en hoe dit afwijkt van de rol van projectmanager;
 • Het optimaal betrekken van alle stakeholders tijdens de verschillende fasen van een programma;
 • Het onderbouwd commentaar kunnen geven op alle aspecten en documenten van een programma.

 

Na de opleiding doe je in de online leeromgeving je voorbereiding op het examen.
Je beantwoordt multiple choice oefenvragen op MSP® Practitioner-niveau en herhaalt daarbij de relevante onderdelen van de methode. Op elk moment van de dag en zo vaak als je wilt. Ook via je smartphone is de online leeromgeving te gebruiken. Zo ben je optimaal voorbereid op het examen. De studiebelasting bedraagt ongeveer 24 uur.

 

Examen en certificaat

De opleiding wordt afgesloten met het internationaal erkende Managing Successful Programmes MSP® Practitioner examen. Voor dit complexe multiple choice examen met 8 vragen met elk 10 subvragen krijg je 2 uur en 30 minuten de tijd. Indien je 50% van de vragen (= 40 subvragen) goed hebt, ontvang je het door AXELOS Limited via PeopleCert uitgegeven Managing Successful Programmes MSP® Practitioner Certificaat. Je mag tijdens het examen gebruik maken van de officiële manual “Manual Managing Successful Programmes”.

 

Onze samenwerkingspartner Lagant is een geaccrediteerde trainingsorganisatie voor MSP®-trainingen en -examens.

MSP® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. Het Swirl-logo ™ is een handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden. NIMO biedt MSP® 4th edition.

 

Toepassing

MSP® is bij uitstek geschikt voor veranderprogramma’s. Het brengt een visie tot leven en brengt besturing in de praktijk. Het biedt een gemeenschappelijk taalgebruik en aanpak en past zowel in een Agile aanpak als in een meer klassieke aanpak waar vooraf bepaalde beslispunten belangrijk zijn.

 

Alle betrokken partijen, vooral de opdrachtgever/klant, de programmamanager, projectmanager van de onderliggende projecten en de leveranciers hebben baat bij het gebruik van de methode. Het is dan wenselijk dat al deze spelers binnen het programma minimaal op Foundation niveau met Managing Successful Programmes bekend zijn.

 

“PRINCE2® and MSP® are registered trade marks of AXELOS Limited, used under permission of AXELOS Limited.”

NIMO is een ATO voor PRINCE2. Voor MSP 4.0 en MSP 5.0 zijn wij reseller van Lagant.

Wil Hendrickx

Lead trainer en begeleider PRINCE2 en MSP opleidingen

Deze opleiding is op dit moment alleen beschikbaar voor incompany groepen.

Ons team beschikt over ruime ervaring in projecten, op alle niveaus, in alle sectoren, in binnen- en buitenland.