banner

Travelblog: Projectcultuurschok?

21-02-20

Regelmatig mag ik voor mijn werk op projectbezoek naar unieke locaties. Daar waar het echt gebeurt. Niet bij een conferentieoord in een veilige trainingsruimte; ook niet op kantoor bij onze klanten, waar strategie en papier geduldig zijn en de praktijk weerbarstig. En waaruit blijkt dat samenwerken in projecten over afdelingen en grenzen heen toch altijd complexer is dan gedacht. Elkaar écht begrijpen blijft zo ingewikkeld.

 

Zo mocht ik laatst voor een goede klant van NIMO hun opdrachtgever in Indonesië begeleiden bij training en verdere professionalisering van projectmanagement. Sowieso al een eer om hiervoor gevraagd te worden en om te zien hoe hun klant in Zuidoost-Azië de samenwerking ervaart met de Nederlanders, en de andere nationaliteiten die op het project werkzaam zijn.

 

Wat hielp was dat we vooraf al een en ander online met elkaar hadden kunnen voorbereiden, zodat de tijd ter plekke zo optimaal mogelijk kon worden benut. Eenmaal op locatie in Indonesië blijkt maar weer hoe belangrijk ‘live’ contact is. Elkaar de hand kunnen schudden, in de ogen kunnen kijken en de non-verbale communicatie maken dat je werkelijk contact kunt maken. Neem daarbij nog de grote cultuurverschillen, waardoor elkaar echt begrijpen altijd weer lastiger blijkt. Zo is het voor mensen in Nederland soms al lastig om ‘nee’ te zeggen, in Indonesië kan dit gewoon niet. Ook om toe te geven dat je iets niet begrijpt blijft een ding…

 

We hebben in dat kader ook het cultuurmodel behandeld van de (helaas recent op 12 februari 2020 overleden) cultuurgoeroe Geert Hofstede. Zodat de grootste verschillen en overeenkomsten tussen landenculturen zichtbaar werden[1].

cultuur indonesie


Ik werd me hierdoor wederom bewust hoe belangrijk het is om ook in binnenlandse projecten cultuurverschillen te onderkennen en deze actief te benutten en overbruggen. Per streek, stad, bedrijf, zelfs per afdeling, zijn deze cultuurverschillen er. Samenwerken, elkaar écht begrijpen en gezamenlijke doelstellingen bereiken vraagt om aandacht voor cultuur.

 

Zet daarom wat mij betreft het thema cultuur vanaf de eerste kick-off op de projectagenda, leer de verschillen te waarderen, en werk aan een gezamenlijke projectcultuur die gericht is op vertrouwen en succes.

 

De sleutel tot succes is met elkaar het goede gesprek voeren om een effectieve projectcultuur te bereiken. Hoe werk jij hieraan en wat zijn voor jou belangrijke waarden? Ik praat er graag met jullie over door!

 

Bart Hoitink,

CEO

NIMO Project Management Instituut

 

[1] Zie www.hofstede-insights.com/product/compare-countries/ als je meer wilt weten over landenculturen en zelf zo’n test wilt doen. 

  • IPMA

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training