banner

NIMO Boost. Your. Project. - Praktische projectmanagement trainingen

21-01-19

 

boostyourproject4NIMO Boost. Your. Project. is een interviewserie waarin wij onze lezers meenemen in de wereld van Projectmanagement. Vanaf januari tot en met september lees je elke drie weken over Projectmanagement vanuit verschillende invalshoeken.  


Deze maand: Het nut van een Praktische Projectmanagement training, 6 maanden later.  

Als projectmanager wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. De training Projectmatig werken en Praktisch Projectmanagement Advanced is voor iedereen die in projecten werkt of gaat werken. Een goede basiskennis is immers essentieel wanneer je werkt in projecten.  

 

Hoe maak je een eigen projectplan, hoe ga je om met onzekerheden en hoe communiceer je met teamgenoten? De training Projectmatig werken is de praktische gids naar goed en gedegen projectmatig werk.  

 

Er is een breed aanbod aan projectmanagement trainingen beschikbaar. Waarom kozen onze deelnemers voor déze training en hoe hebben zij deze ervaren? Nog belangrijker is de vraag: Hoe passen zij na verloop van tijd het geleerde toe in de praktijk?  

Kortom, wat is het rendement? Wij vroegen het onze deelnemers!  

Iedere deelnemer heeft een andere reden voor het volgen van deze training. De een heeft een praktisch doel voor ogen, de ander wil meer reflecteren op zichzelf en hoe hij/zij zich profileert in de huidige functie.  

 

Zo wil deelnemer Phil graag wat beheerster overkomen en communiceren in zijn team. Deelnemer Carolien is gestart met een nieuwe baan, haar doel is dan ook praktijkgericht: Zij wil technieken leren om bijvoorbeeld een gesprek met haar opdrachtgever te voeren. Koen werkt in de lijn maar wil naar een meer projectmatige manier van werken toe. Zijn collega raadde deze training aan.  

 

Zoveel mensen, zoveel wensen blijkt dus wel. De training heeft een praktische inslag, maar er wordt ook gekeken naar de persoon en de vaardigheden die hij/zij wil ontwikkelen.  

Deelnemer Fons: “Vooral bij het oefenen met cases zie je toch dat iets in de theorie makkelijker lijkt dan in het echt. Die valkuilen zijn echt wel confronterend.” 

Wouter heeft veel gehad aan het model van transactionele analyse om beter te communiceren, maar ook de 7 Wijze W’s vindt hij heel handig. Omdat je niet alleen bent in projecten vindt hij het proces dat het team doormaakt ook belangrijk. Welke leiderschap strategie past bij hem en hoe past hij deze het beste toe? 

 

Carolien, op zoek naar vooral praktische handvatten, heeft op aanraden van de trainer meteen het geleerde toegepast in de praktijk en voerde met het boek “Beter in Projectmatig werken” in de hand gesprekken met haar opdrachtgever.  

 

In de training oefenen de deelnemers met cases, in groepjes of één op één. Hieruit blijkt dan ook dat de theorie kennen iets anders is dan de theorie in de praktijk brengen.  

 

Werken vanuit je kracht en je valkuilen herkennen. Dat is niet makkelijk. De training geeft je daarom de vaardigheden mee om je eigen stijl te ontwikkelen én toe te passen.  

Deelnemer Kevin: “Wat ik ook erg leerzaam vond was het kernkwadrant waarmee we gewerkt hebben. Het is vaak een stuk makkelijker om je kracht te benoemen, dan je valkuil. Met deze methode heb ik ook geleerd om op een andere manier naar mijn allergie te kijken.” 

Zes maanden na de training kunnen de deelnemers het volgende zeggen over de resultaten. Is er iets veranderd in hun werkwijze? 

 

Kevin is een pleaser en wil leren om meer het conflict aangaan, vroegtijdig zaken durven signaleren en voor de groep staan. Ook 6 maanden na deze training is hij daar onbewust en bewust meer mee bezig. Hij zit anders in gesprekken, reageert anders op situaties een geeft aan dat hij met meer zelfvertrouwen zijn vak uitoefent.  

 

Ellen heeft ook een positieve ervaring. Waar zij voorheen druk en ongestructureerd te werk ging heeft ook zij nu meer zelfvertrouwen en minder problemen met delegeren. De training heeft voor haar echt het praktische resultaat gehad welke zij zocht.  

Deelnemer Daan: “Ik heb vooral geleerd dat ik meer vragen mag stellen. Ik doe soms aannames en ga dan aan het werk. Ik vraag nu meer door en zorg dat ik bevestiging heb. Ik leg dingen ook beter vast zodat ik zeker weet dat ik het goed begrepen heb. Dat deed ik voorheen minder, omdat ik dacht dat ik dan sneller was.”  

Steeds beter worden in wat je doet, dát is het doel van NIMO. Ons doel is behaald wanneer een deelnemer met zelfvertrouwen en plezier zijn vak uitoefent. In projecten werk je nooit alleen, je hebt immers te maken met veel verschillende stakeholders.  

 

“Hoe kunnen we nog meer van elkaar leren en ervaringen delen over veel voorkomende lastige situaties in onze projecten?” Dat leest u volgende maand in een nieuw artikel: Wat doet een L&D consultant eigenlijk en hoe helpen zij om het maximale uit een training te halen?

 

  • Advies
  • Coaching
  • Competenties

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training

IPMA-D

Aanmelden voor deze training

Plannen en organiseren

Aanmelden voor deze training