Praktisch projectmanagement

Ontwikkel je vaardigheden in projectmanagement

 

Wanneer je een project of deelproject aanstuurt, ben je ervoor verantwoordelijk om resultaten te boeken binnen gestelde voorwaarden. Of dat lukt, hangt af van de manier waarop je het project opzet, structureert, inricht en beheerst. Maar ook van de wijze waarop je omgaat met het samenspel tussen projectteam, lijnorganisatie en opdrachtgever. Hoe stuur je jouw project succesvol aan?

 

Vind je al deze aspecten op je pad? Dan biedt deze kerntraining van NIMO alle handvatten om je rol met plezier en vertrouwen te vervullen.

Doelgroep

(Aankomende) projectleiders en ieder die verantwoordelijk is voor de aansturing van een deelproject of een beperkt complex project. Ga je in een andere rol in een project meedraaien? Dan is Projectmatig werken misschien een betere training voor je. Heb je daarentegen al meer ervaring als projectleider, kijk dan eens naar Praktisch projectleiderschap.

 

Doel

Na de training ben je (beter) in staat:

 • De volledige projectcyclus te overzien en hiervoor een compleet projectplan te maken;
 • Aanleiding, doel, resultaten en opdracht concreet af te bakenen en te formuleren;
 • Met opdrachtgever en belanghebbenden helder over het project te communiceren;
 • Projecten op te delen, in te richten en te faseren met concrete GO-NO GO momenten;
 • Activiteiten, resources en financiën te plannen, te begroten en hierover te onderhandelen;
 • Risico’s in het project te analyseren en gerichte maatregelen te nemen;
 • Besluitvorming en beïnvloeding toe te passen, bij jezelf, het team en de opdrachtgever;
 • Leiding te geven aan projectmedewerkers en projectteam;
 • Beheersing van tijd, geld, middelen en kwaliteit in te richten en te bewaken;
 • Effectief de voortgang te beheersen, bij te sturen en hierover te rapporteren;
 • Gestructureerd om te gaan met wijzigingen;
 • Projecten af te sluiten.

 

Opzet

De training telt vijf dagen, te beginnen met een blok van twee aaneengesloten dagen, gevolgd door drie losse dagen. We wisselen methoden en technieken af met vaardigheidsonderdelen. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan op je eigen praktijk. De verhouding praktijk/theorie is 70/30. Tussen het tweedaagse blok en de drie trainingsdagen zitten telkens drie weken, waarin je het geleerde in je eigen praktijk/project toepast, ervaart wat dat oplevert en zo nodig bijstuurt. Elke volgende trainingsdag begint met het delen en bespreken van die praktijkervaringen.

 

Tijdens de trainingsdagen doorloop je alle stappen van een project, vanaf het allereerste idee tot en met de afsluiting. Dit doe je aan de hand van een rode-draadcase en uitdagende situaties uit je eigen praktijk. Rollenspellen spelen hierbij een belangrijke rol: als opdrachtgever, teamlid of andere belanghebbende laat de trainer je telkens het effect ervaren van je aanpak en laat hij de andere deelnemers feedback en advies geven. Ook het doen van een projectsimulatie tijdens de training blijkt altijd een bron van veel zelfinzicht.

 

Aan het einde van de training stel je een persoonlijk actieplan op en bespreek je dit met je leidinggevende.
Deze faciliteert en ondersteunt bij de toepassing in je dagelijkse praktijk waardoor de training een optimaal rendement krijgt.

 

Om intensieve betrokkenheid en voldoende individuele aandacht te garanderen, kunnen aan deze training maximaal 12 personen deelnemen. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

 

Voorbereiding en online leeromgeving ANIMO

Je krijgt toegang tot onze online leeromgeving ANIMO waarin je begeleid wordt in alle stappen van de training. Voor aanvang van de training heb je een telefonische intake met de trainer. Hierbij nemen jullie de leerdoelen door die je samen met je leidinggevende hebt vastgesteld. Met ANIMO heb je alle materialen gedurende 12 maanden (vanaf de eerste keer inloggen) online beschikbaar. Je ontvangt na de kick-off de inloggegevens voor ANIMO. Tussen de trainingsdagen in vind je in deze online leeromgeving je praktijkopdrachten en aanvullende documentatie. Ook kun je er communiceren met de trainer en andere deelnemers.

Jos-Peek-Profielfoto-V2-250-250

Jos Peek

Lead trainer Praktisch projectmanagement

november 2023
maart 2024
Geen evenementen gevonden!

Heb je vragen?

Wil je met meerdere collega’s een training volgen? Kies dan voor incompany programma.

 

Ons team beschikt over ruime ervaring in projecten, op alle niveaus, in alle sectoren, in binnen- en buitenland.

november 2023
maart 2024
Geen evenementen gevonden!