banner

Met een IPMA-certificaat ben je beter voorbereid op een internationale projectomgeving

11-08-21

Een wereld van verschil!? Internationaal projectmanagement is een speelveld dat bestaat uit verschillende culturele dimensies en vraagt van projectmanagers extra aandacht op de projectmanagement competenties cultuur (en waarden), invloed en belangen. Volgens Joop Schefferlie is het verschil enorm. Een prachtig onderwerp waar hij ons graag meer over vertelt.

NIMO interviewsessie | Internationaal Projectmanagement, een wereld van verschil?  

 

“Welk verschil ervaar jij bij de invulling van je rol in een internationale projectomgeving?” 

Een vraag waarmee Bart Hoitink, CEO bij NIMO Project Management Instituut de interactie opzocht binnen een breed netwerk van projectprofessionals.

We maken uit de stemmen op dat cultuur, invloed en belangen uiteraard de belangrijkste rol speelt. In een interview met Joop Schefferlie, IPMA President en directeur IPMA Certificering, legden we dezelfde vraag voor: “Een wereld van verschil? Ik denk dat het verschil enorm is!”. Een prachtig onderwerp waar hij graag meer over vertelt, benadrukt hij met een glimlach.

 

“Zijn we als Nederlanders in staat om goed afspraken te maken en ons eraan te houden?”

In sommige landen moet je eerst een persoonlijke relatie opbouwen voordat je aan het werk kunt en afspraken kunt maken met elkaar. Ik ben daar zelf ook tegenaan gelopen de afgelopen jaren. Als Nederlander dacht ik, de volgende dag gaan we aan de slag. Maar de dag bestond eigenlijk uit elkaar leren kennen en gesprekken over persoonlijke onderwerpen. Pas toen we die persoonlijke band hadden opgebouwd konden we aan het werk. Ik ben van mening dat je bij projecten dus ook het beste deze aanpak kunt hanteren.

IPMA CertificeringToen ik als Nederlander in de internationale projectomgeving terecht kwam, heb ik me verdiept in de verschillende clusters van culturen en hoe je daarop in moet spelen. De Zuid-Europese of Amerikaanse cultuur is weer compleet anders dan de Aziatische cultuur. Ik heb onder andere het boek gelezen van Erin Meyer: The Culture Map (2021, 5e druk). Zij legt de verschillen tussen deze culturen en perspectieven heel uitgebreid uit. Ik vond dat een heel nuttig boek en beveel dat zeker aan. Als je een IPMA certificeringstraject volgt en in een internationale projectomgeving werkt, dan is dit een heel prettig boek om erbij te hebben.
 

"Met een IPMA-certificaat je beter voorbereid bent op het werken in een internationale projectomgeving."

 

Ik kwam ook in aanraking met Ilse Kerling, zij heeft een heel groot deel van haar leven in India en Hong Kong gewoond en is weer in Nederland gaan wonen. Zij helpt hoger management met zakendoen in het buitenland. Haar gedachtegoed heeft ze vertaald naar de competenties van IPMA. De IPMA competenties zijn zo bepaald dat ze juist op internationaal niveau getoetst kunnen worden. Je kunt dan ook zeggen dat met een IPMA-certificaat je beter voorbereid bent op het werken in een internationale projectomgeving. Doordat je juist die competenties traint die je hiervoor zo hard nodig hebt.

Als Nederlanders zijn we zeker in staat om goed afspraken te maken en ons daar ook écht aan houden. Ervan uitgaand dat we ook goed blijven luisteren en een persoonlijke relatie opbouwen. Vooral met die combinatie, van zowel het persoonlijke als het gestructureerde, zijn we een goede samenwerkingspartner op internationaal niveau!

“Wil je groeien als projectprofessional in een internationaal speelveld?”

Dan is het waardevol om te bepalen waar je zelf nu staat. Stap eens uit je dagelijkse praktijk en bekijk eens op afstand waar je mee bezig bent en welke richting je op wilt. Een instrument dat je hier bij kan helpen is het 4-windstrekenmodel:

  • Noord: Hoeveel ben je bezig met het beïnvloeden naar boven en naar buiten je project?
  • Zuid: Hoeveel tijd besteed je aan het leiden van je team waarmee je het project doet?
  • Oost: In hoeverre kijk je naar voren, stel je doelen, plan en organiseer je het project?
  • West: In welke mate kijk je naar achteren, meet je resultaten en evalueer je het project?

 

Hoe manage je op dit moment al deze belangrijke zaken in je project? Het gaat om het goed naar jezelf kijken en het goed naar het team luisteren. Hoe je met elkaar en met goed vertrouwen in elkaar voorwaarts kunt gaan. Dus met elkaar definiëren wat de gewenste manier van samenwerken is. Dat gebeurt vanuit zelfreflectie en toetsing bij anderen. Een IPMA-certificeringstraject kan jou hierbij de juiste handvatten bieden!

 

Internationaal Projectmanagement, een wereld van verschil? Jazeker! Het managen van een project binnen andere delen van de wereld is uiteraard anders, maar juist door hoe jij als persoon hier goed mee om weet te gaan maak je het verschil en kun je succesvol zijn.  

 


 

Met dank aan: Joop Schefferlie en Bart Hoitink

 

 

Lees ook de NIMO interviewsessie met:

 

Jan Kerkhof – Vanderlande: Afspraak is afspraak, doe wat je hebt beloofd

Frits Haselhoff - Thales: De waarde en waardering van certificering

  • IPMA

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training

IPMA-D

Aanmelden voor deze training

Plannen en organiseren

Aanmelden voor deze training