banner

IPMA Young Project Manager of the year winnaar 2017: Sebastiaan van Hese

12-03-18

De IPMA Young Project Manager Award wordt jaarlijks uitgereikt om jonge professionele projectmanagers over de hele wereld te erkennen en te motiveren. Het erkent stijgend talent in de project- en programmabeheersindustrieën door jonge projectmanagers te eren voor hun prestaties in het begin van hun loopbaan.

 

De Award erkent diegenen die hun projectmanagementcompetentie het meest effectief demonstreren, ongeacht het schaalnummer, de complexiteit of het type projecten waarnaar wordt verwezen. De beoordeling richt zich op de kwaliteiten van het individu, niet op het project. 

 

NIMO is ontzettend trots op de winnaar, Sebastiaan van Hese, een van NIMO's Own.

Hij heeft in 2016 zijn IPMA-C certificering bij NIMO afgerond en mag zichzelf Young Project Manager of the Year NL noemen. Wat heeft hem tot zijn beroep bewogen en wat is de toegevoegde waarde van een IPMA certificaat voor Sebastiaan? Daarover leest u alles in dit exclusieve interview!

Bij NIMO ben je natuurlijk bekend, maar zou je jezelf eens willen voorstellen aan onze lezers?

Mijn naam is Sebastiaan (Bas) van Hese. Ik ben een wereldreiziger en een optimist met een passie voor watersport. Ik ben 35 jaar oud en geboren in Den Haag. Na het behalen van mijn Master aan de Technische Universiteit Delft ben ik in 2009 bij Fokker gestart, nadat zij mij selecteerden voor hun prijswinnende management traineeship.

Na het runnen van diverse projecten en afdelingen werk ik sinds 5 jaar voor Fokker in het buitenland, eerst als directeur van ons engineering bedrijf in Boekarest en sinds afgelopen zomer als directeur van Fokker Aerostructures USA.

Wat heb je bij NIMO gedaan op het gebied van certificering?

Na het afronden van mijn IPMA theorie en praktijkexamen, ben ik sinds december 2016 gecertificeerd IPMA level-C project manager. Ik ben door NIMO begeleid gedurende het gehele certificeringstraject.

Hoe ben je in projectmanagement terecht gekomen, en hoe ben je in aanraking gekomen met IPMA Young Crew?

Mijn vader heeft het merendeel van zijn carrière als technisch projectmanager gewerkt, onder andere op defensieprojecten in Saudi-Arabië voor een Nederlands constructiebedrijf ten tijde van de 1e Golfoorlog. Wij hebben daar als gezin 5 jaar gewoond. Dat was een zeer avontuurlijke tijd en ik ben geïnspireerd geraakt om eenzelfde pad te bewandelen. Ook ben ik er tijdens mijn studie achter gekomen dat ik een generalist ben die organisatorische aspecten leuker vind dan technische, specifiek het organiseren van een groep mensen om een gezamenlijk doel te bereiken. Na mijn studie besloot ik dan ook om mij te focussen op een managementcarrière. Ik heb de laatste jaren zowel lijn- als projectmanagement functies vervult bij Fokker.

 

Na het behalen van mijn IPMA-certificering ben ik op basis van mijn projectrapport en ervaring verkozen als IPMA-NL Young Project Manager of the year 2017, en ben ik een paar maanden later tweede geworden in de wereld verkiezing van Global IPMA Young Project Manager of the year 2017 tijdens het IPMA wereldcongres in Astana, Kazachstan. Tijdens de verkiezingen ben ik in aanraking gekomen met de IPMA Young Crew en heb ik meegedaan aan de IPMA Young Crew workshop, een fantastische ervaring.

Kun je iets vertellen over het project bij Fokker, de fabriek en het magazijn, waarmee je de award hebt gewonnen?

Ik ben in 2012 aangesteld als project manager om een nieuwe 6.600 m2 assemblage fabriek voor Fokker in Chihuahua, Mexico neer te zetten, inclusief warehouse en facility equipment. Deze nieuwe fabriek is nu de centre-of-excellence voor de assemblage van business jet staartstukken die wij leveren aan klanten als Cessna en Gulfstream. Dit was baanbrekend omdat het de eerste fabriek voor hoogtechnologische producten van Fokker was op het Noord-Amerikaanse continent.

 

De grootste uitdagingen kwamen voort uit de culturele verschillen binnen een project met vele stakeholders: Nederlands management, Amerikaanse klanten en Mexicaanse overheid, partners en werknemers. De veiligheidssituatie in Mexico was daarnaast op zijn zachtst gezegd uitdagend, met een actieve war-on-drugs, gevoerd door de overheid tegen drugskartels in Mexico. Hierdoor lag er een zeer grote nadruk op de gegarandeerde veiligheid van onze medewerkers tijdens en na het project. Tot slot was er veel druk op een tijdige levering van de fabriek die binnen 6 maanden neergezet moest worden, om aan te sluiten op de wensen en het leverschema van de klant.

Welke IPMA competenties heb je hierin toe moeten passen?

Leadership en Teamwork waren twee IPMA competenties waar ik constant op terug viel. Ik had geen ervaring met de business cultuur van Mexico en moest drie teams aansturen met zowel Nederlandse als Mexicaanse deelnemers. Voordat ik aan de slag ging heb ik een analyse gemaakt op basis van het Hofstad model, en op basis daarvan mijn leiderschapsstijl aangepast om het gat tussen de Nederlandse cultuur (individueel en niet-hiërarchisch) en Mexicaanse cultuur (sociaal en hiërarchisch) te verkleinen.

 

Plan and control was een performance competentie die ik met name veel gebruikt heb om de fabriek op tijd te leveren. Mijn focus lag daarbij in het vaststellen van een zeer concrete baseline om progressie goed te kunnen meten met standaard project management tooling.

Wat houdt een IPMA Certificering voor jou in?

Ten eerste toegang tot een netwerk van ervaren projectmanagers die ondersteuning kunnen bieden tijdens uitvoeren van projecten. Ten tweede de bevestiging van een persoonlijk niveau van projectmanagement, voor mijzelf en collega’s waar ik projecten mee doe. Ten slotte staat het voor een verbinding tussen projectmanagers, het spreken van een gezamenlijke taal, waardoor het communiceren over projecten en het leren van elkaars ervaringen veel effectiever is.

Hoe heb je de certificering en begeleiding door NIMO ervaren?

De begeleiding tot aan de certificatie was zeer betrokken en deskundig. Mijn begeleider, Jivan Schuurmans, had zeer veel praktische kennis en heeft een uitstekende cursus gegeven waarin we regelmatig konden reflecteren op bestaande situaties. Ik heb regelmatig contact gehad tijdens het certificeringstraject en kon altijd rekenen op zijn beschikbaarheid. De voorbereiding op het theorie-examen kostte mij meer tijd dan verwacht, maar ik kon altijd terugvallen op ondersteuning van NIMO.

Ik ben naderhand samen met mijn begeleider op de motor nog over de hoogste bergpass van Roemenië gereden, we zijn nog steeds in goed contact met elkaar.

Wat heeft de certificering je gebracht, wat pas je elke keer weer toe in projecten?

Ten eerste is de certificering een bevestiging van mijn ervaring en skills, voor mijzelf, maar ook voor het bedrijf waar ik werk en de collega’s waarmee ik samenwerk. IPMA Certificering van projectmanagers bij Fokker heeft een uniforme werkwijze gebracht in onze organisatie en daardoor een gezamenlijke taal en aanpak van hoe we projecten uitvoeren. Tijdens het certificeringstraject heb ik een onderbouwing gekregen van mijn praktijkervaring. Ik kan mijn acties en beslissingen van voorgaande projecten nu beter plaatsen en beoordelen, waardoor ik mijzelf als projectmanager kan verbeteren.

Waarom raad je NIMO aan?

Ten eerste is NIMO een professionele organisatie met een rijk netwerk aan ervaren projectmanagers, die zelf met de voeten in de klei hebben gestaan. Zonder directe begeleiding van NIMO had het traject tot certificering veel langer geduurd en had ik ook niet de juiste focus gehad tijdens de voorbereiding.

 

Met de ervaring van NIMO was het veel makkelijker om in kaart te brengen waar ik mijn focus moest leggen tijdens de voorbereiding. Daarnaast had ik constant iemand die mij scherp hield en waar ik mijn werk mee kon toetsen.

Als je een kort advies zou mogen geven aan ieder die in projecten werkt, wat zou dat dan zijn?

Wat ik zeer aantrekkelijk vind aan de IPMA-standaard is de vergrote aandacht voor de personele aspecten (soft skills) van projectmanagement. Mijn advies voor projectmanagers is dan ook om altijd aandacht te besteden aan de personele aspecten: teamwork, leiderschap, stakeholder management.

 

De gebruikte projectmanagement tooling moet volgend zijn. Effectieve scheduling en planning zijn belangrijk, maar zonder effectief stakeholder management, met name het managen van de verwachtingen van klant en project stuurgroep, is het behalen van een succesvol project resultaat niet mogelijk.

  • IPMA
  • Advies
  • Coaching
  • Competenties
  • Sturing

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training