banner

SAS Projectmanagement: een nieuwe trend?

13-11-17

Projectmanagement is niet meer wat het geweest is. Methodieken en Best Practices als PRINCE2, IPMA, PMI maar ook Praktisch Projectmanagement, PINO en JBF, worden inmiddels opgeschud door de opkomst van Agile. Waar je ook voor gaat, ik geloof dat je altijd moet streven naar praktisch hanteerbare aanpak, gericht op het efficiënt en zingevend halen van het einddoel.


Zingevend? Is dat niet te spiritueel? Moet er niet gewoon hard gewerkt worden?

SAS

Zelf pak ik regelmatig in een NIMO training een erg praktisch handboek erbij:  de SAS Survival Guide van John 'Lofty' Wiseman. ‘The Ultimate Guide to surviving anywhere.’. Pocketformaat, sterk papier, illustratieve plaatjes en een schat aan informatie, tips en lessons learned. Met tegenwoordig zelfs een App erbij.

Een geweldig boek dat me heeft geholpen bij woestijnrallys op de motor en met de auto, bij kampeervakanties in de Eiffel en Ardennen, en zeker ook bij buitenlandse en binnenlandse projecten. En tot nu toe heb ik alles overleeft, dus dat dank ik toch maar mooi mede aan dat handzame boekje.

 

SAS Survival Guide2

 

De inhoudsopgave alleen al geeft aan dat het lezenswaardig is , en dat de metafoor met projectmanagement snel duidelijk is:

 

1. Essentials: The basics of what you need to do to prepare for a journey.

Bezint eer ge begint. Een goede voorbereiding is het halve werk.

2. Strategy: How to avoid getting yourself into a disaster situation.

Bepaal de strategie die je volgt met het project, die, positief geformuleerd, ervoor gaat zorgen dat het project (en de weg er naar toe) een succes gaat worden.

3. Climate & Terrain: How to survive in all manner of different environments.

Hoe belangrijk is het om te bepalen in wat voor klimaat het project plaatsvindt. Letterlijk maar vooral ook figuurlijk. En als het gaat om het terrein: welke hobbels kun je onderweg verwachten? Welke pieken en dalen? Waar loopt mogelijk al een gebaand pad?

4. Food: How to track and kill animals and prepare them to eat.

Tja. Laten we het erop houden dat het goed is om af en toe eens een hapje te eten met het team en met de opdrachtgever. En vergeet niet die geijkte ‘pizza-overwerk-avond’ die ondanks alle stress tegelijkertijd wel het gevoel geeft er samen de schouders onder te zetten.

5. Camp Craft: How to set up campsites and tie knots and make fires correctly.

Een goede projectruimte, waarin mensen echt samen werken is bewezen 5 maal effectiever dan ieder op een andere plek. En ook een stuk gezelliger dan al die mails heen en weer of een virtuele project space.

6. Reading the Signs: The details of navigation by stars and by the sun.

Als projectmanager moet je een ster worden in het lezen van tekens. Niet alleen de feiten, maar ook je gevoel vormen een belangrijke basis voor goede navigatie.

 

7. On the Move: How to cross dangerous areas relatively safely with minimal loss.

Als het project eenmaal loopt, zul je af en toe lastige situaties tegenkomen die je op verschillende manieren kunt benaderen. Een mooi onderwerp om vooraf te trainen met acteur, en via intervisie van elkaar te leren.

8. Health: Learning first aid priorities and procedures.

Gezondheid en veiligheid: evident belangrijk voor iedereen.

9. Survival at Sea: How to survive afloat in the open water.

Soms voelt een project helaas als iets dat je moet overleven. Op de juiste manier, met een positieve mindset, komen jij en je team er uiteindelijk sterker uit.

10. Rescue: How to get oneself rescued and signalling for help.

Herken de signalen van je teamleden, en durf als projectmanager zelf ook om hulp te vragen. Er zijn altijd mensen in je omgeving die je graag helpen. 

11. Disasters: How to survive major disasters, such as floods, avalanches, hurricanes, tornadoes, volcanoes, earthquakes and nuclear aftermaths.

Dit laatste hoofdstuk hoef je als master in projectmanagement niet te leren. Hooguit te lezen bij het haardvuur. Rampprojecten komen bij jou toch niet voor. Daarvoor ben je immers een SAS Projectmanager!

 

SAS Survival Guide. John 'Lofty' Wiseman. HarperCollins Publishers, Engelstalig 384 pagina's New edition 9780007320813 maart 2010

 

SAS Survival Guide

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training