banner

Kleureffect: inzicht zonder uitzicht?

28-06-18

Kleureffect: inzicht zonder uitzicht?

Kleurentests. Wie kent ze niet. Steeds meer bedrijven gaan overstag. De primaire kleuren, rood blauw en geel, vaak aangevuld door wat ertussenin ligt (oranje, paars, groen). Bij de ene test kijken we naar gedragsvoorkeuren, bij de andere test naar drijfveren en weer een andere test focust op omgevingsbeelden. In de wereld van HR en leiderschap zijn de kleuren haast niet meer weg te denken. Maar waar kijken we eigenlijk naar?  

 

Allemaal uniek

 

Hoewel de nuances steeds anders liggen, zijn er ook zeker overeenkomsten. Als je twee van de veelgebruikte modellen, Insight Discovery en Management Drives, naast elkaar zet dan kan je de verwarring van mensen begrijpen. Hoewel Insights Benelux de verschillen tussen beide graag uitvergroot, zijn de overeenkomsten moeilijk te negeren.

 

Om een aantal voorbeelden te geven: groen streeft volgens Management Drives naar harmonie. Insight Discovery noemt groene mensen harmonieus. Blauw staat bij Management Drives voor zorgvuldigheid en oog voor details. Bij Insights wordt over blauw gesproken als nauwkeurige en gedetailleerde gedragskenmerken.

 

De eerste kleurentest die mensen doen, voelt vaak als een grote openbaring. Of het nu Management Drives, Discovery Insights of de Caluwé is. In een klap wordt ‘de unieke ik’ begrepen en doorgrond. De vraag blijft natuurlijk wat iemand er vervolgens mee doet. Want inzicht zonder handeling, brengt geen verandering. Daar is meer voor nodig.

managementdrives

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veranderen?

 

Gedragsverandering kan beginnen met inzicht, maar dat inzicht is zeker niet het doel op zich.  Iedereen die meerdere tests heeft gemaakt, zal ook merken dat het openbarings-effect steeds meer verzwakt. Zeker als er geen opvolging wordt gegeven aan de openbaring. Soms hoor je mensen ook vooral zoeken naar bevestiging en leggen zij minder leuke kenmerken naast zich neer (“dit is niets nieuws voor mij”).

 

Een blauwe projectmanager (volgens Insights Discovery) die graag volledig is en alleen beslissingen kan nemen als hij àlle informatie heeft (dit kan bij Management Drives ook juist een gele denkwijze zijn), kan zich nogal storen aan een rode, veeleisende collega. Dit wetende, na een goede kleurentraining, betekent niet automatisch dat de collega’s prettiger gaan samenwerken. Hier is meer voor nodig. De vraag blijft: ‘wat wil je eraan doen?’

 

Het is voor ons als NIMO dan ook de uitdaging om de opvolging een handje te helpen. Door middel van een allround lesprogramma waarin alle facetten van goed project management worden belicht, kunnen soft skills en hard skills met elkaar worden verweven.

 

Training helpt bij de eerste stappen naar de werkelijke verandering. Door in een oefenomgeving, te experimenteren met ander gedrag, en met het effect daarvan, kan je het eigen maken.  En uiteindelijk zal je dat als deelnemer dus zelf moeten doen. Het heeft geen zin om op de bühne te blijven zitten en inzichten op te zuigen wanneer je er geen opvolging aan geeft. En dat gedeelte, kunnen wij niet voor je doen.

  • Advies

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training