banner

De kracht van het delen.

  1. Nimo
  2. -
  3. Nieuws
  4. -
  5. De kracht van het delen.

Het laatste nieuws

31-10-18

Thema’s zoals “opereren als één team”, “elkaar durven aanspreken” en “een open samenwerking” staan de laatste tijd hoog op de managementagenda’s van prominente bedrijven in Nederland.

“Hoe kunnen we nog meer van elkaar leren en ervaringen delen over veel voorkomende lastige situaties in onze projecten?”

Deze vraag komt steeds vaker boven tafel in gesprekken over een verdere professionalisering van projectmanagement. Als Learning & Development consultant zie ik dat deze vraag in lijn ligt met de behoefte om van elkaar te weten wie over welke expertise beschikt én vervolgens elkaar (tijdig) benaderen wanneer een moeilijke situatie zich voordoet.

Dat blijft lastig, maar waarom?

Een veel gehoorde reactie van projectleiders is dat zij vooral gericht zijn op het eerst zélf tot een oplossing komen. Pas wanneer je er echt niet uitkomt, of wanneer het eigenlijk al te laat is, informeer je bij de collega van inkoop, finance & risk of juridische zaken. Ook het vragen van een directe collega projectleider om constructieve feedback op je aanpak komt in de praktijk nog te weinig voor. Dit is zonde, want juist in de eigen organisatie is ruimschoots kennis en ervaring aanwezig om continu te verbeteren in projecten.

 

Het elkaar goed weten te vinden en deze korte lijnen te blijven voeden is belangrijk. Ik adviseer organisaties dan ook om in een leer- en ontwikkeltraject experts uit de eigen organisatie op een specifiek onderwerp en de leidinggevenden een actieve rol te geven. Dit draagt bij aan het zichtbaar maken van de aanwezige kennis en aan een open mindset om te leren van elkaar.

 

Een projectleider vertelde onlangs dat zijn blikveld is verbreed doordat hij, door te vertellen hoe hij zijn eigen project heeft aangepakt, inzicht heeft gekregen in hoe andere projectleiders dit doen. Dit heeft hem geholpen om zijn manier van werken verder aan te scherpen.

 

Mijn ervaring is dat het vooral gaat om het bewust worden van wat het delen van ervaringen ook voor jezelf oplevert. Zelfs een vakexpert gaf in een terugkoppeling onlangs aan dat hij na het delen van zijn expertise met een groep projectleiders ook zelf bruikbare feedback heeft opgehaald om zijn kennis nog beter voor de organisatie in te kunnen zetten.

 

Deel je wat met je collega, dan is er een grote kans dat je er ook wat waardevols voor terug krijgt. Misschien niet meteen, maar vaak wel sneller dan dat je verwacht. Dus delen, om er met z’n allen van te profiteren!

 

Hoe wordt in jouw organisatie het delen van expertise ondersteund? Welke activiteiten onderneem je zelf? Ik ben benieuwd naar jouw ‘best practices’ om er van te leren en te profiteren.

 

  • Advies
  • Competenties
  • Sturing

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training