banner

Interview met Jivan Schuurmans - De essentie van projectleiderschap

28-02-20

“Een project biedt een ideale omgeving om jezelf persoonlijk en professioneel als leider te ontwikkelen.” 

 

De essentie van projectleiderschap is voor mij het kunnen meenemen van anderen naar een niveau waar ze daarvoor nog niet waren. Ik vind dat goede leiders in staat moeten zijn anderen net een beetje op te tillen. Er wordt ook wel gezegd: ‘Een goed leider maakt geen volgers, maar creëert nieuwe leiders.’ Hierin komt wat mij betreft het verschil tussen projectleiderschap en projectmanagement naar voren.  

 

Als je een goede manager bent wil dit niet zeggen dat je ook een goede leider bent. Het werk van projectdirecteur/-manager brengt met zich mee dat je als het ware je eigen onderneming leidt of zelfs meerdere in verschillende omgevingen. Een projectomgeving is daarom een ideale omgeving om jezelf als leider persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. 

 

Ik ben van mening dat je eerst goed moet weten hoe je zelf in elkaar zit. Voordat je je gaat richten op je team en je omgeving. Dat je weet waar je voor staat. Je eigen kwaliteiten en valkuilen kent. Je weet wanneer je in balans bent met jezelf. Als je de balans in jezelf voelt, dan kun je dit pas overbrengen op anderen. Ben je nog bezig dit te ontdekken, dan is het lastig dit over te brengen aan je team. Je komt dan niet ‘authentiek’ over. Met een helder zelfbeeld en meer zelfverzekerdheid ga je anders in je werk staan. Je hebt dan op een andere manier invloed op mensen. 

 

Het richten op je eigen authenticiteit is nog een betrekkelijk nieuw thema. Hier hoort een vorm van leiderschapsontwikkeling bij die vooral naar binnen kijkt en niet voorschrijvend is. Je zou kunnen zeggen dat authentiek leiderschap een stroming is binnen leiderschap. Deze stroming gaat niet uit van één specifiek model voor effectief leiderschap. Het is gericht op het onderzoeken, ontdekken en ontwikkelen van die eigenschappen die iemand goed liggen of goed bij iemand passen.  

 

Authentiek leidershap gaat over in hoeverre je hoofd, hart en handen in één lijn zijn met elkaar. Is dat wat je denkt, voelt en doet in harmonie? Wat zijn voor jezelf belangrijke waarden? Hoe kijk je tegen jezelf aan? Wat is jouw waarheid? Kloppen die beelden nog bij je? Hoe zien anderen dit bij jou? Projectmanagers die deze harmonie ervaren zijn effectiever. Zij staan meer in verbinding met de omgeving. Zij komen geloofwaardiger en betrouwbaarder over. Voor het succesvol kunnen leiden van een projectteam zijn dit volgens mij fundamentele waarden. 

 

Aandacht voor projectleiderschap heeft ook een bijzonder positieve uitwerking op wat je jezelf in het leven brengt. In iedereen zitten leiderschapskwaliteiten. Wanneer je deze kwaliteiten zichtbaar vrij weet te maken ervaar je meer gevoel van compleetheid. Je wordt als persoon completer en daardoor succesvoller in je werk. 

 

Dit effect zie ik als dé verbinding tussen persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

 

Jivan

Jivan Schuurmans - Medeoprichter Project Leadership Institute

  • Advies
  • Competenties
  • Sturing
  • Overig

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training

IPMA-D

Aanmelden voor deze training

Plannen en organiseren

Aanmelden voor deze training