banner

Boost. Your. Project. - De toegevoegde waarde van IPMA in de wereld van staal

31-10-19

De toegevoegde waarde van IPMA in de wereld van staal

 

Staal is niet weg te denken uit het dagelijks leven. Of we nu eten, reizen, werken of recreëren; staal speelt een rol bij alles wat we doen. Tata Steel produceert, bewerkt en distribueert hoogwaardig staal voor producten die het leven vergemakkelijken. Tata Steel Europe is onderdeel van Tata Steel Group, welke één van de grootste staal producerende bedrijven in de wereld is.


Het is prachtig weer als mijn collega Bart Hoitink en ik vanuit ons kantoor in Amersfoort vertrekken naar Tata Steel, IJmuiden. Vandaag hebben we ten behoeve van de serie Boost. Your. Project. een afspraak met Richard Weterings, Programma Manager bij Tata Steel.


In Boost. Your. Project. nemen we onze lezers mee in de wereld van projectmanagement. In projecten ben je nooit alleen, dus de issues die in jouw organisatie spelen, spelen wellicht ook voor een ander. En hoe gaan zij daar dan mee om? Hoe draagt een training van NIMO daarin bij en hoe kan je je projecten nog beter uitvoeren? Dát willen we laten zien door middel van deze serie.

 

Terug naar Tata Steel. Het is bijna 1 uur wanneer we ons aanmelden bij de receptie aan de voorkant van het terrein, dat nog veel groter is dan ik mij had voorgesteld, bijna een stad op zich. Overal gebouwen, torens en treinen op een speciaal aangelegd spoor. Het kantoor De Blauwe Doos staat net voor de Hoogovens (zie afbeelding), erg indrukwekkend!

 

tatasteel3

 

We worden vriendelijk ontvangen door Richard. Voordat hij ons mee neemt naar zijn kantoor lopen we door de hal van de Blauwe Doos. Er hangen allerlei technische tekeningen van onder andere de Hoogovens. Richard legt in een notendop uit hoe Tata Steel, staal produceert en bewerkt. Dit proces gaat 24/7 door, 365 dagen per jaar. Eens in de 15 jaar wordt er groot onderhoud gepleegd aan de Hoogovens. Dit is op zichzelf al een enorm project, waar Richard ook bij betrokken is.

 

We kennen Richard, omdat hij lang geleden bij NIMO begonnen is met open training IPMA-C. Hij heeft hier bewust voor gekozen, omdat hij wilde sparren met andere ‘collega’s’, buiten zijn branche. Op die manier kreeg hij antwoord op belangrijke vragen zoals “Hoe begrijp je je opdrachtgever het best?”.

 

Als we Richard vragen wat IPMA hem gebracht heeft, geeft hij aan dat stakeholder management voor hem heel belangrijk is.

“IPMA was voor mij belangrijk, omdat het me hielp te realiseren wat er allemaal belangrijk is in je project. Iedereen snapt dat het belangrijk is een planning te maken en de kosten bij te houden, maar de groepsdynamiek die plaats vindt in een project is ook enorm belangrijk.”

 

Richard geeft aan dat hij heel vaak teruggrijpt op het model van Tuckman. Dit model geeft inzicht in de ontwikkeling van een team in de tijd. Er zijn verschillende stadia/fasen die elk team doorloopt om uit te groeien tot een optimaal functionerende groep.

 

Hij heeft geleerd dat emoties, conflict en alles wat menselijk is in projecten niet altijd erg is en soms zelfs nodig, om uiteindelijk tot een goed resultaat te komen. In elk project heb je verschillende typen mensen met hun eigen karakter en skill set. Iedere rol moet vervuld worden en daarom is iedereen ook nodig.

 

Is dat wat de meest toegevoegde waarde had voor Richard?

 

Richard geeft aan dat hij het juist in de technische wereld belangrijk vindt om iedere medewerker, dat in hetzelfde project werkt, mee te nemen en te verbinden. Hierdoor vormen zij een sterk team en komen zij vooruit. Het is niet alleen van belang dat je de projectmanagement processen kent, zoals bij PRINCE2. Het is ook belangrijk dat je de persoonlijke interactie begrijpt én dat je begrepen wordt.

 

Na IPMA-C ben je IPMA-B gaan doen, waarom?


IPMA doe je niet zomaar. Het schrijven van de scripties kost veel tijd, zeker de manier waarop dit geschreven moet worden (Star methode). Ik moest wennen om vanuit mijzelf te schrijven. Ik ben projectleider dus ik denk vanuit mijn team, het is onze effort. Dat vond ik heel erg wennen, maar ook leerzaam.

 

Toen ik IPMA-B ging doen was ik daar wat meer aan gewend en kon ik mij daarop instellen. IPMA-B was ook iets dat ik wilde doen om aan mijzelf te bewijzen dat ik dat kon. Dit naar aanleiding van een meeting met andere projectleiders, die ook allemaal IPMA-B bleken te hebben.

 

Ik heb techniek gestudeerd. Mijn opleiding had niet de focus op het stuk interactie wat wel belangrijk is. Dit had ik bij IPMA-C al wel geleerd, maar na een aantal jaar onthoud je daar niet meer alles van. Door IPMA-B te doen werd ik daar weer op gewezen en aan herinnerd. Ik werd mij weer bewust van hoe belangrijk het is, zoals ook bijvoorbeeld het stukje ethiek.

"Ik gebruik ook nog steeds de hoeden van Bono, om met mijn team tot de juiste besluiten te komen."

 

Bij IPMA-B ligt de focus nog meer op jezelf. Je krijgt een stuk zelfreflectie, waar je ook echt verder mee kunt en moet. Die zelfreflectie heb je echt nodig om IPMA-B te kunnen doen.

 

Wat heeft IPMA je nog meer gebracht?


Een aantal weken terug hadden we een veiligheidsoefening. Dan is het ook interessant om te zien hoe iedereen samenwerkt. Je ziet dat mensen elkaar met feiten gaan bombarderen tot er geen feiten meer over zijn. Daaruit ontstaat dan discussie.

 

"IPMA leert je om verder te kijken dan de feiten, dus waar komen actie en reactie vandaan. Toen moest ik er ook weer aan denken."


Ik was eerst Projectleider en nu Programma Manager en moest heel erg wennen aan mijn nieuwe rol. Het verschil tussen deze twee is heel groot, ik coach nu eigenlijk alle Projectleiders in waar zij tegenaan lopen. Mijn rol is om te zorgen dat zij het project goed kunnen afronden. De kunst is om uit te vinden wat zij daarin nodig hebben. IPMA heeft mij zeker geholpen om complexe projecten beter hanteerbaar te maken.

 

Hoe heb je het proces bij NIMO ervaren?
Ik heb de open IPMA-C training gevolgd bij NIMO. Ik ben van mening dat iedereen eigenlijk zo’n open training zou moeten volgen, buiten je eigen organisatie om. Zien hoe andere mensen dingen aanpakken, waar zij tegenaan lopen. Maar ook dat er méér is dan techniekprojecten. Dat was voor mij erg leerzaam. In de technische wereld heeft het een groot voordeel als je extravert bent en verstand hebt van projecten, dan kun je het ver schoppen. IPMA helpt daarbij.
Ook de individuele begeleiding van de trainer tijdens het schrijven van mijn scriptie was goed. Ik heb het als erg positief ervaren!

 

Wij willen Richard hartelijk bedanken voor het nemen van de tijd om NIMO uitgebreid te woord te staan en zijn ervaringen met ons te delen in dit interview.

 

 

  • IPMA
  • Competenties

Heeft u specifieke vragen?

contact

Nog plaatsen beschikbaar bij

Praktisch projectmanagement

Aanmelden voor deze training

IPMA-C theorie

Aanmelden voor deze training